Veetransport Haagse Kerststal

Bedenkingen van burgervader tegen veetransport kan kerststal (nog) niet tegenhouden

Veetransport

Van een gesprek met dierenvrienden over de levende kerststal ziet hij af. Maar in een brief aan hen, die onlangs werd verzonden, geeft burgemeester Jozias van Aartsen wel aan dat hij zijn vraagtekens zet bij (onnodig) veetransport. Eerder liet hij zich al op soortelijke wijze citeren in de media. 

Voor de kerststal, die tegen het einde van ieder jaar in het Haagse stadhuis wordt neergezet, worden dieren 9 dagen (!) achtereen vanuit het verre Brabant naar hier getransporteerd. Vooral het in-en uitladen kan voor stress zorgen. Dit is niet nodig omdat er voor het gebeuren voldoende alternatieven zijn te bedenken zonder dat daarvoor dieren worden opgeofferd. 

“De collegeleden kennen mijn standpunt ”, lijkt van Aartsen zich in zijn schrijven te verontschuldigen; “Maar voor hen weegt zwaar dat de levende kerststal in de afgelopen elf jaar is uitgegroeid tot een Haagse traditie die wordt gewaardeerd door de spelers, in dit geval de Haagse dak-en thuislozen.”

Dierenvrienden vinden het spijtig dat hij niet in staat is zijn collega’s op andere gedachten te brengen, mocht hij dat al willen. Wel zien zij het als een lichtpuntje dat de burgervader, die vroeger minister van Landbouw is geweest, begaan lijkt te zijn met dierenleed.  

Overigens maakt de burgermeester een fout die velen maken. Gesuggereerd wordt dat degenen, die in de kerststal figureren, dak-en thuislozen zijn. Maar sommige van hen schijnen al twintig jaar een dak boven hun hoofd te hebben en in wat heet een beschermde woonomgeving te leven! 

Op woensdag 4 november a.s. zal de levende kerststal trouwens onderwerp van gesprek zijn in een zitting van afgevaardigen van de Haagse gemeenteraad.

Ook een of meerdere  leden van het college van B&W  zullen daarbij aanwezig zijn. Zij staan in hun opvattingen lijnrecht tegenover dierminnende fracties als de SP, GroenLinks en Haagse Stadspartij die vinden dat er iets anders voor het gebeuren moet worden gevonden. Gehoopt wordt dat zij het stadsbestuur alsnog kunnen overtuigen van hun gelijk. 

Voor info: www.iets-anders-voor-de-kerststal.nl

2 Reacties op “Veetransport Haagse Kerststal

  1. Pingback: Dierenvrienden dienen klacht in tegen de gemeente Den Haag « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  2. Pingback: Levende kerststal weg uit Haags stadhuis | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s