Koningin Beatrix opent tentoonstelling ‘Cézanne – Picasso – Mondriaan, in nieuw perspectief’

‘De Baadsters’ van Paul Cezanne

Beatrix opent tentoonstelling Den Haag

RTVWest 16.10.09  DEN HAAG – Koningin Beatrix opent vrijdag in het Gemeentemuseum in Den Haag de tentoonstelling ‘Cézanne – Picasso – Mondriaan, in nieuw perspectief’.

Het Gemeentemuseum maakt gebruik van bruiklenen die komen uit musea in Washington, Parijs en New York. Het is vijftig jaar geleden dat er in ons land een grote tentoonstelling werd gewijd aan Cézanne. Er zijn veertig werken van de Franse kunstenaar te zien, waaronder 25 schilderijen. 

Volgens directeur Benno Tempel wil het Haags Gemeentemuseum met de tentoonstelling duidelijk maken hoe Cézanne van invloed was op het werk van Picasso en Mondriaan.

Opening tentoonstelling Cézanne – Picasso – Mondriaan.

Beatrix opent tentoonstelling Haags Gemeentemuseum

Cézanne ‘vader van de moderne kunst’

DEN HAAG – In het Gemeentemuseum in Den Haag is vanaf zaterdag de tentoonstelling Cézanne – Picasso – Mondriaan te zien.

Het is voor het eerst sinds 1956 dat in Nederland weer werk te zien is van de beroemde Franse schilder Paul Cézanne (1839-1906), die wordt gezien als de ‘vader van de moderne kunst’. De expositie duurt tot en met 24 januari.

Cézanne, beroemd om onder meer zijn landschappen met de berg Mont Saint-Victoire, had grote invloed op Pablo Picasso (1881-1973) en de Nederlander Piet Mondriaan (1872-1944). Picasso ziet zich als de ‘artistieke erfgenaam’ van Cézanne en noemde hem zijn ‘artistiek vader’, aldus Benno Tempel, sinds januari de nieuwe directeur van het museum.

Tempel plaatst in zijn eerste grote tentoonstelling Cézanne, Picasso en Mondriaan in een nieuw perspectief. De drie schilders hadden volgens Tempel een beslissende invloed op het ontstaan van de moderne kunst. Volgens Tempel is de invloed van Cézanne en het kubisme op Mondriaan altijd onderbelicht gebleven. Op de tentoonstelling is te zien dat Mondriaan in het begin landschappen schilderde en later steeds abstracter ging werken. (ANP)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s