De Binckhorst kraakt onder de crisis

Den Haag Wereldstad aan zee.

AMSTERDAM/DEN HAAG – AD 19.06.09  Op de vastgoedbeurs Provada lijkt de tijd geen grip te hebben gekregen.  

In betere tijden maakte BPF Bouwinvest nog een flitsende ?artist impression? van hoe de Binckhorst er over twintig jaar moet uitzien.

In betere tijden maakte BPF Bouwinvest nog een flitsende 'artist impression' van hoe de Binckhorst er over twintig jaar moet uitzien.

Bij de stand van een wooncorporatie uit Noord-Holland kunnen bezoekers ongehinderd hapjes met verse zalm eten. Bij een energiebedrijf is er een stukje kalfsvlees in een mooi versierd schaaltje. Tegen het borreluur knallen de champagnekurken in de Amsterdamse RAI.

Aan de fraaie maquettes, kleurrijke folders en glanzende portfolio’s te zien, is er geen aanleiding om te twijfelen aan de sector. Maar liefst 21.413 mensen zijn deze week naar de RAI afgereisd, bijna duizend meer dan het recordjaar 2008. Ze hangen lekker in loungebanken, of melden zich bij luxe eettafels, strakke barretjes – hier en daar staat een chef-kok een verfijnde maaltijd te bereiden.

Maar wie even doorvraagt naar de voortgang van de projecten, krijgt al snel een blik van verstandhouding toegeworpen. „Het is natuurlijk een moeilijke tijd,’’ zegt een vertegenwoordiger van een projectontwikkelaar veelbetekenend als hij moet bekennen dat er minder appartementen in een complex zijn verkocht dan verwacht. „En dan hebben we het nog niet eens over Oost-Europa. Daar staat nu écht alles helemaal stil,’’ aldus een adjunct-directeur van een Haags architectenbureau.

De gemeente Den Haag deelt op de Provada een stand met Utrecht en Rotterdam. Daar wordt bekendgemaakt dat de gemeente samen met bouwers, corporaties en projectontwikkelaars enkele tientallen bouwplannen – die stokken door de economische crisis – gaat vlottrekken met een pakket aan stimuleringsmaatregelen .

De investeerder BPF Bouwinvest is ook een mooi voorbeeld van de situatie in de bouw. De grote stand kleurt blauw van de mannen in blauwe pakken, die geanimeerd met elkaar staan te spreken. De lach regeert, de gezichten staan op voldaan. Maar achter de schermen zijn er wel degelijk zorgen. De positie van BPF Bouwinvest is door de crisis dusdanig verzwakt, dat de vastgoedontwikkelaar zich genoodzaakt ziet om bij de gemeente Den Haag aanpassing te vragen van de contracten die zijn gesloten over de grootschalige ingrepen in het bedrijven- en industrieterrein de Binckhorst.

De directeur van BPF, Eelco Siersem: „Het is niet zo dat wij ons uit de Binckhorst terugtrekken. We zijn in overleg met de gemeente en met Bouwfonds om andere afspraken te maken. In 2006 hebben we onze handtekening gezet. Maar de wereld is veranderd. Het omzetten van contracten, dat gebeurt overal in het land, hier aan de Zuidas in Amsterdam, in Groningen, in Maastricht. Daar is eigenlijk niets nieuws aan.’’

Maar de gevolgen zijn toch fors. De gemeente Den Haag, de Rabobank en BPF zouden samen het project realiseren. Den Haag droeg de helft van de financiën, de partners ieder een kwart. BPF kan zijn deel nu niet waarmaken. Daarom moet een heel nieuw ‘businessmodel’ worden opgezet, verklaart de Haagse wethouder Peter Smit (VVD), de verantwoordelijke bestuurder. De Haagse gemeenteraad wordt over de precieze consequenties na de zomer ingelicht. Smit denkt dat het huidige model om allesomvattende plannen voor het gebied te maken los wordt gelaten. Hij gaat er vanuit dat straks per perceel wordt bekeken wat er mee gaat gebeuren. Het kan zijn dat BPF dan nog voor een stukje wil meedoen, maar het is niet zo dat BPF één van de drie grote partners is.

Wat daarvan de consequenties zijn, is moeilijk te voorspellen, zegt de wethouder. Omdat het project een lange looptijd heeft – twintig jaar – zal het met vertragingen nog wel meevallen. Wel is het zo dat de plannen over een langere periode zullen worden vormgegeven. „Anderhalve week geleden is het tweede deel van de Caballero Fabriek op het terrein opgeleverd. De CabFab zit nu met honderd bedrijven helemaal vol. Hij floreert, terwijl aan het gebied er omheen nog niets is gedaan. Dat maakt duidelijk dat niet alles tegelijk hoeft.’’

Neemt niet weg dat het de gemeente veel werk kost en in ieder geval tot het herstel van de economie leidt tot veel onzekerheid. Smit blijft ondanks dat hoopvol. ,,Wat ook positief is, is dat we nu veel creatiever te werk moeten gaan bij het maken van plannen.’’

Investeerder Binckhorst trekt zich terug

 20-06-09 16:36

RTVWest

DEN HAAG – Het grootschalige nieuwbouwproject op de Binckhorst in Den Haag staat in zijn huidige vorm misschien op de tocht. Een van de grotere investeerders kan niet meer aan de verplichtingen voldoen.

De gemeente onderzoekt nog hoe groot de gevolgen van die beslissing zijn.

De Binckhorst moet worden omgevormd van industrieterrein naar een modern woon- en werkgebied. Het is onduidelijk of daar nu vertraging in komt door het besluit van BPF Bouwinvest. 

2 Reacties op “De Binckhorst kraakt onder de crisis

  1. Pingback: Zorgen om de Nieuwe Binckhorst | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  2. Pingback: De Toekomst van de Binckhorst | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s