125 jaar gemeentearchief

Haags Gemeentearchief zet tentoonstelling op straat 

DEN HAAG – AD 26.04.09  Het Haags Gemeenterachief heeft zichzelf op straat gezet.

Langzaam verspreidde zijn fotocollectie zich deze week over de stad. Op 64 plekken staan nu billboards met oude foto’s, van Scheveningen tot Ypenburg. 

125 jaar Haags Gemeentearchief   MEER Billboard project in de stad  www.haagsebillboards.nl   

125 jaar Haags gemeentearchief

125 jaar Haags gemeentearchief

“De bedoeling is dat iedere Hagenaar er op weg naar de supermarkt minstens één tegenkomt,” vertelt gemeentearchivaris Maarten Schenk. “We hebben geprobeerd de billboards zo goed mogelijk over de stad te verdelen. In de nieuwe wijken was dat lastig, want daar is nu eenmaal nog weinig geschiedenis. Toch doen die ook mee. In Ypenburg staat bijvoorbeeld een foto van het oude vliegveld.”

Van oude Turfmarkt tot Milvakamp
Er staan vierenzestig billboards, waarvan een aantal aan beide kanten een foto heeft, zodat het totale aantal foto’s op vijfenzeventig komt. Op het Spuiplein staat zo’n ‘dubbele’. Aan de ene kant, kijkend richting Nieuwe Kerk, zie je de oude ‘natte’ Turfmarkt met de kerk. Op de andere kant zie je ook de oude Turfmarkt, maar dan richting de – ook al verdwenen – Nieuwe Haven. De borden zijn zo veel mogelijk zó neergezet dat dit effect van oud en nieuw zo goed mogelijk uit de verf komt. Niet alle borden stonden overigens in één keer goed, want het bedrijf dat ze plaatste is gevestigd in Huissen bij Arnhem. En daar kennen ze de finesses van het oude Den Haag natuurlijk niet. Ook niet alle bijschriften bleken vlekkeloos, Maar al die smetjes worden snel gecorrigeerd, verzekert de gemeentearchivaris. 

 

Schenk is zelf de bedenker van het project. “Het is een beetje zoiets als die boekjes in Rome waarin foto’s staan van opgravingen en ruïnes en waar je dan een vel overheen kunt leggen, waardoor je ziet hoe het er ooit uitzag toen alles nog heel was. De billboards zijn een heel directe manier om de Hagenaars iets over de geschiedenis van hun stad te vertellen. En ook om discussie op te roepen. Soms was het vroeger mooier, soms niet. Wie zijn mening wil geven kan dat doen op onze site.”De foto’s tonen niet altijd alleen maar gebouwen. De Hagenaars van weleer spelen ook een rol. Schenk: “We wilden niet alleen maar gebouwen laten zien. Er zijn veel foto’s te zien die stedelijk leven tonen. Van de bevrijders op de Groot Hertoginnelaan in 1945 tot een tuinfeest aan de Erasmusweg in de jaren vijftig, van brandweerman Brak met vrouw en kind op de Maartensdijklaan tot Kabouters in het Milvakamp.”

Opvallend is dat er ook in de randgemeenten billboards te vinden zijn, bijvoorbeeld bij de Geestbrug in Rijswijk. Schenk: “De Trekvliet is bij de herindeling bij Den Haag gevoegd. En ook daar hebben we oude foto’s van, vandaar.”
Het Gemeentearchief wil met de presentatie ook laten zien wat het in huis heeft. “Je kunt via onze site zelf zoeken in onze fotocollectie. Maar dat doet toch lang niet iedereen. Via de billboards maken we op een heel directe manier duidelijk dat er bij ons heel aantrekkelijk materiaal te vinden is. We beheren heus niet alleen de handelingen van de gemeenteraad, al is die taak wel belangrijk voor de democratie. We zijn natuurlijk ook best trots op onze collectie. Dat willen we laten zien.”
En dan is er ook nog eens een politieke dimensie. Het gemeentebestuur hecht sterk aan wat wordt genoemd ‘het versterken van de cohesie’ in de stad. Kennis van de geschiedenis van Den Haag hoort daarbij, want die vergroot het saamhorigheidsgevoel. Het was daarom gisteren wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA, burgerschap) die het billboardproject officieel opende.    

 

Het archief doet nog meer om zijn 125-jarig bestaan luister bij te zetten. Zo is er een lezersactie met deze krant, waarin al een tijdje mysterieuze, ingezonden mededelingen met letters verschijnen.  Wie de actie volgt, verzamelt uiteindelijk een zin en heeft recht op een geschenk.

 

Op 19 juni is er een jubileumavond in de Philipszaal met onder meer een uitvoering van de Haagse ouverture van Jurriaan Andriessen door het Viotta Jeugdorkest. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s