De Nieuwe Hoeden en Pettenwijken in Den Haag

De afgelopen jaren is er flink gebouwd in Den Haag. Ook is men nu druk bezig met het uitrollen van de Structuurvisie Den Haag 2020. Uitgangspunt is dat de koopkrachtige Middengroep in Den Haag moet blijven. En ook moet de  Haagse economie verder omhoog door het aantrekken van hogere inkomens. Wel werd het landelijk beleid als norm aangehouden. Namelijk dat  30 %  van de nieuwbouw bestemd is voor sociale  huurwoningen.  

Vroeger had je in de stad Den Haag de ‘Hoeden en Pettenwijken’.  De Laan van Meerdervoort was ooit de stadscheiding tussen het ‘Zand’ en het ‘Veen’ ofwel arm en rijk. Het uiteindelijke verschil was ooit VVD versus PvdA.    

Nu doen dergelijke ontwikkelingen zich ook voor binnen de Haagse wijken.  Er ontstond een tweedeling in de Vinexwijken waar koopwoningen en huurwoningen geclusterd worden gebouwd.

Media

Media

En de VVD vindt dat  daar nu net die  schoen wringt. Vandaar dat zij hier nu op terugkomen.  Zij hebben hier een mooie nota over uitgebracht met de titel Vorstelijk wonen in de Hofstad.   Spreiding is nu hun Toverwoord. Lees eens de reactie van de RPD nav een eerder onderzoek van de Universiteit  Utrecht over Spreiding.

Merkwaardig genoeg waren de PvdA en de VVD indertijd gezamenlijk voor spreiding van de Hagenaar. Behalve dan ex-wethouder PvdA Adri Duivesteijn.  Vandaar dus deze reactie van de Haagse  PvdA

Er wordt nogal eens gesuggereerd dat dit probleem zich slechts voordoet in de zogenaamde Vinex-locaties. Helaas blijkt dat dergelijke spanningsvelden tussen bewoners van huur- en koopwoningen ook ontstaan na de sloop  en nieuwbouw  van de ‘oude’ wijken. Overigens zijn er helaas ook nogal wat ‘Problemen’ uit die sloopwijken verplaatst naar o.a. de Vinexlocaties.

De spanningen in de wijken ontstaan niet zozeer vanwege het verschil met het  Inkomen  maar zijn eerder terug te brengen tot de  verschillen  in levensstijl (ASO ofwel Tokkie).

Deze kunnen tot Tweedeling leiden waarbij ook de Leefbaarheid onder druk komt te staan. 

 

Tokkie-container

Tokkie-container

En dan hebben we het niet gehad over de Haagse VVD met hun Tokkie-woningen en het Scheefwonen  en de  Visie van de Haagse CDA hierover.

Ook uit verschillende locale onderzoeken blijkt zo het een en ander. Als voorbeeld een citaat uit een onderzoek dat onlangs in Spoorwijk(Laak) werd uitgevoerd;

>>De Nieuwe Spoorwijk stond vooral bekend als achterstandswijk. Een wijk waar vooral arme mensen in kleine arbeiderswoningen woonden. Om dit imago op te krikken is besloten voor een wijkontwikkeling, waardoor het imago verbeterd kan worden en de Spoorwijk een veilige, schone en gezellige buurt wordt om in te wonen. De afgelopen jaren zijn zeer veel nieuwbouwwoningen gebouwd. In deze nieuwe woningen wonen bewoners die al in de Spoorwijk woonden, maar ook bewoners die vanuit andere wijken in de Spoorwijk zijn komen wonen. De achterliggende organisatie van de wijkontwikkeling wilde vooral de problemen van vroeger doen verdwijnen, zoals problemen met jongeren, door een nieuwe wijk te ontwikkelen. Helaas is de fout gemaakt dat niet alleen nieuwe mooie huizen ervoor zorgen dat problemen wegvagen: de bewoners die in de Spoorwijk bleven, namen hun problemen mee naar hun nieuwe huis. Nieuwe en oude bewoners kwamen naast elkaar te wonen wat problemen met zich meebracht. Vele doelen zijn (nog) niet behaald, waar op dit moment wel veel aan gewerkt wordt. De veiligheid wordt getracht te verbeteren door de aanstelling van een leefbaarheidcoördinator, de sociale cohesie wordt verbeterd door de bewonersorganisatie en het oprichten van straatgroepen en het schoon houden van de wijk wordt geregeld met het project ‘De Gulden Klinker’. Geconcludeerd kan worden dat op dit moment de Spoorwijk geen top is, maar wel op weg is om een top te worden door middel van alle projecten die georganiseerd worden om de buurt echt een gezellige, schone en veilige buurt te maken. <<

 

Het meer recente  Onderzoek van de Universiteit Utrecht  laat duidelijk zien dat men met de Herstructurering   in veel  gevallen niet slechts ‘Met stenen de Wijk bouwt’ 

Een nieuw alternatief om geen overlast te hebben van buren en mogelijk bedoeld als de Scheiding tussen de Nieuwe  Armen en Rijken  is de Gated Community  !! 

 

 

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro

Daarnaast kunnen de ASO- en Tokkie-wijken ook voorzien worden van een afscheidingsmuur   zoals de plannen in Rio de Janeiro.

En anders het Rotterdamse voorbeeld ……..  ??????

Tokkie-toets huurders Tokkie-toets huurders

 

Telegraaf 02.04.09  Rotterdam wil ascociale huurders weren uit probleemwijken door ze voortaan eerst te screenen op goed gedrag. • 96 reacties Echter ook hier voelt de VVD (Rotterdam) niets voor het  ’spreidingsbeleid’.

Met het bouwbeleid zijn er kennelijk nog wat ‘Valkuilen’ over het hoofd gezien.   De kwaliteit van de bewoners dient meer aandacht te krijgen. Aandachtpunten uit de verschillende onderzoeken zouden gebundeld kunnen worden om hier iets uit te leren.  Want  anders blijft het bouwen van nieuwe woningen ‘Oude Wijn in nieuwe Zakken’.  

En elders het omgekeerde:

PvdA tegen ’elitewijk’

Telegraaf 13.08.2013  De afgesloten ’elitewijk’ Ringvaartstaete mag er niet komen als het aan de PvdA in Capelle aan den IJssel ligt.

Ommuurde villawijk: wie wil hier nou wonen?

De villawijk is met hoge hekken en grachten afgesloten. Foto: Rotterdamse Ontwikkelings Maatschappij
RTL 13.08.2013 Een groep welgestelde mensen wil in Nieuwerkerk aan den IJssel een omheinde villawijk ontwikkelen. Met hoge hekken en grachten is de ‘gated community’ afgesloten voor alle onbevoegden. De kritiek is groot. Lees verder

7 Reacties op “De Nieuwe Hoeden en Pettenwijken in Den Haag

  1. Pingback: Herhaling Migrantendrama in Den Haag ? « Debat in de Digitale Hofstad

  2. Pingback: De aanpak van het Scheefwonen in Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  3. Pingback: De Haagse Autochtonen-ASO-Tokkies-in-container-taal van de VVD | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  4. Pingback: De zoektocht naar plekken voor ASO-containers in Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  5. Pingback: Daniëlle de Winter PVV Den Haag – Vogelaarwijk is een bodemloze put | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  6. Pingback: De return van wethouder Bert van Alphen GL !! – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  7. Pingback: Gedonder met het Scheefwonen ook in Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s