Wake Up Holland, goodmorning Den Haag

Ik betrap mezelf  er de laatste jaren  op dat ik amper nog TV kijk. Om de een of andere reden boeit het me niet meer zoveel.  Zelfs met die nieuwe wandvullende Flatscreen  gebeurt het me steeds vaker dat ik tijdens de uitzending in slaap viel. 

Wakker Nederland
Wakker Nederland

Het medium TV begon indertijd  als bindende factor in ons huisgezin.   Zelf toen mijn ouders nog geen TV hadden zaten wij en anderen kinderen uit de buurt vaste prik bij de buren die wel al de luxe hadden van een TV.   Vooral de zaterdagmiddag en de woensdagmiddag waren dan de hoogtepunten bij ons in de straat. Er waren chips, pindaas en limonade en het was een grote gezellige beleving.  

TV was toen nog een weldaad voor het Welzijn. Als er toen iets op de TV was dat heel Nederland raakte, dan waren de straten doodstil   Ik zie in het bijzonder een programma zoals “Toen was geluk nog heel gewoon”  als belangrijk maar vooral illustratief voorbeeld voor mezelf waar het  heden nogal aan schort met de Mediaprogrammering.   

Was TV ooit amusement en nieuws brengen bij de mensen, dan is het nu een nogal indoctrinerend medium een propagandamachine waar het kijkcijfers is verheven tot doel en het product slechts nog bijzaak  is. Het is een machtsmedium geworden waarbij mensen geprogrammeerd dreigen te worden een marktmedium voor de consumerende mensheid.  

 

Oud bakkie

Oud bakkie

Ik kan me nog scherp de dag herinneren dat mijn ouders de eerste TV binnensjouwde. Het toeval wil dat wij onze TV kregen op de dag dat president John F. Kennedy werd vermoord. Dit maakte het voor eerst samen kijken naar onze eigen TV heel gedenkwaardig.

Het was een enorme joekel van een kast met een zeer klein zwart/wit scherm in het midden. Er was de aan/uit knop en de kanalenknop. Deze bood slechts Ned. 1 en Ned. 2 niet veel keus nog dus. 

 

Echter weinig keuze levert dus tevens weinig keuzestress op.   Nu een van onze hedendaagse  kwalen van de fanatiek zappende wereldburgers in een  maatschappij vol van Welvaartkwalen.  

 

Op elke kamer is er tegenwoordig een TV.  Daarnaast is de tv en andere zaken zoals de computer, stereo, telefoon steeds meer onderdeel geworden van een geïntegreerd mediacentrum in de woonkamer en kinderkamer. Mijn kinderen hebben mij geholpen hier wegwijs in te worden.  

 

Helaas dragen dergelijke ontwikkelingen er ook toe bij dat mensen en gezinsleden dreigen te isoleren in een steeds meer individualistische maatschappij. Vereenzaming en depressiviteit worden vaak niet meer opgemerkt.  

 

Vooral bij jongeren zie je hun toevlucht tot computergames en het bekijken van nogal twijfelachtige films en Dvd’s. En dan hebben we het nog niet eens over het neveneffect op straat van de nogal gewelddadige games op de TV, computer en gamemachines. 

 

Vandaag de dag is TV en aanverwanten een mediamachine geworden een fabriek als het ware. De TV moest slechts informeren en amuseren om hiermee mensen bij elkaar te brengen gezinnen te verenigen en hierdoor inhoud hebben.  

 

De TV is er voor om de kijker te behagen en niet de zakken te vullen van de reclameaanbieders, amusementsmakelaars, BNérs, trenssetters, verpakkingontwerpers en huisjesvullers. De Gooise matrassenelite heeft zijn beste tijd gehad.

Wakker Nederland .tv

 

 

Kortom, het was tijd om weer eens wakker te worden en te ontsnappen uit de schijnwereld van glamour, design en spelendingetjes. Welkom dus in de echte wereld die realiteit heet.     

50.000

 

Advertenties

Een Reactie op “Wake Up Holland, goodmorning Den Haag

  1. Pingback: Kan het nog Wilder in Den Haag ?? « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s