Gehoor van ezels beter dan bij Wethouder Bert van Alphen

Gehoor van ezels beter dan wat gemeenteraad wordt voorgehouden 

 

Hoe zorg je er voor dat je kudde, die op de prairie graast, niet door wilde dieren wordt aangevallen? In het zuidwesten van Canada is daar wat op gevonden. Enige tijd terug werd door het bestuur van die streek geopperd om ezels in te zetten om de levende have te beschermen. Van nature moeten die niets hebben van bijv. vossen en coyotes’s. Die hebben zij snel in de gaten omdat zij over een goede neus en prima ogen beschikken. Maar ook hun uitmuntende gehoor komt daarbij goed van pas. Met hun grote oren, die steeds in beweging zijn, vangen zij bijzonder veel geluiden op.  

Volgens Wethouder Bert van Alphen zijn ezels herkauwers !!!

Volgens Wethouder Bert van Alphen zijn ezels herkauwers !!!

 Wat wijd en zijd over het gehoor van ezels bekend is, staat haaks op wat wethouder Bert van Alphen (Groen Links) onlangs beweerde toen hem in de gemeenteraad werd gevraagd wat hij hierover wist. Rondom kerst wordt er o.a. een ezeltje neergezet in het Haagse stadhuis en vaak blootgesteld aan luide muziek en gezang. Ook is het bij de “levende kerststal”, waarin hij met wat andere dieren moet staan, een drukte van belang.

 

Maar volgens van Alphen, die daarover deskundigen zei te hebben geraadpleegd, zouden ezels helemaal niet over een heel goed gehoor beschikken en daarom geen hinder van de geluiden hebben. “Sterker nog”, zo leek hij te grappen; “Zij produceren  meer geluid  …”, daarmee suggererend dat het de dieren zelf zijn die met hun gebalk voor overlast zorgen. Ook sloeg hij de plank mis door te zeggen dat ezels “herkauwers” zijn, iets wat geenszins het geval is.

 

Duidelijk is dat de wethouder en zijn collega’s (helaas) niet voldoende op de hoogte zijn van wat de dieren in de “levende kerststal” wordt aangedaan. Ook dit jaar willen zij gewoon doorgaan met het inhuren van de ezel, os en kameel die negen dagen lang uit het verre Brabant worden gehaald om in Den Haag te kijk te worden gezet om daarna, tegen de avondspits, weer naar huis te worden gestuurd.

Van de kritiek hierop, die steeds grote wordt, wil men vooralsnog niets weten.

 

Om er voor te zorgen dat het imago van Den Haag -dat de laatste jaren toch diervriendelijker leek te worden en andere gemeenten soms tot voorbeeld was- niet verder afbrokkelt, zou het beter zijn om alternatieven te zoeken voor de “levende kerststal”. Tot nu toe zijn het alleen van Alphen’s eigen fractie, de SP en Haagse Stadspartij die daartoe bereid zijn.

 

Toch wordt gehoopt dat, nu meer en meer over het welzijn van de dieren bekend wordt, ook de overige partijen gaan nadenken over iets anders voor de kerststal waaraan straks iedereen plezier kan beleven.  

Voor info:  

 http://www1.agric.gov.ab.ca/$department/deptdocs.nsf/all/agdex9396

 & 

www.iets-anders-voor-de-kerststal.nl 

3 Reacties op “Gehoor van ezels beter dan bij Wethouder Bert van Alphen

  1. Pingback: Haagsche Krachtwijken op Den Haag FM « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen.

  2. Pingback: Dierenvrienden dienen klacht in tegen de gemeente Den Haag « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  3. Pingback: Levende kerststal weg uit Haags stadhuis | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s