Slopen in Haagse wijken helpt niet altijd.

Bouwlust stadsdeel Escamp

Bouwlust stadsdeel Escamp

Het slopen van flats uit de jaren vijftig en zestig en ervoor in de plaats nieuwe woningen bouwen, helpt niet of nauwelijks de de leefbaarheid van wijken te verbeteren.   

Opknapbeurt naoorlogse probleemwijken nauwelijks effect.  Dat althans concluderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht. 

Tijdens het onderzoek is ook het  Haagse wijk Bouwlust bekeken. Ook hier bleek dat de gedachte dat de nieuwe, duurdere woningen rijkere bewoners trekken die de wijk vervolgens leefbaarder maken niet echt werkte.   

De aanpak kost de overheid vele tientallen miljoenen euro’s. Volgens de onderzoekers is het rendement van de investeringen niet of nauwelijks te zien.  

Ex-minister Winsemius zei ooit: ‘Met slechts stenen bouwt men geen wijk’.   Iets dergelijks zegt de Engelsman   met: ‘A good house is only half the home’.  Zelfs dus met een eigen huis heb je niet per definitie een  beter leven. 

 

 

Spoorwijk

Spoorwijk - Oud (stadsdeel Laak)

Spoorwijk stadsdeel Laak

Spoorwijk - Nieuw (stadsdeel Laak)

Huizen alweer te koop in Spoorwijk ?????     

Tijdens de verschillende herstructureringsprojecten in Nederland de afgelopen jaren,  is men tegen een aantal valkuilen aangelopen.  Helaas blijkt dat daar nog weinig van is geleerd; 

 

         Ineffectief herplaatsingsbeleid van de “oude” probleembewoners in de nieuwe huizen,

         gebrek aan Sport- en Spelvoorzieningen voor jongeren,

         gebrek aan Groen en Kunst in de openbare Ruimte,

         Ineffectiviteit van de inzet van de Welzijnorganisaties bij het grote veranderingsproces,

         Minimale inspanning van de gemeente/corporaties ter stimulering van de betrokkenheid van de bewoners,

etc.  

Al met het aantreden van (nu ex) minister Vogelaar werd,  tijdens haar rondleiding in de wijken van Den Haag, het advies gegeven om ook de “Valkuilen” te inventariseren bij de Haagse herstructurering.  Er zou dus een “Valkuilenboek” moeten worden geschreven waar dergelijke aandachtspunten in vermeld worden.

 

De belangrijkste valkuil  is dat men met de oplossing gelijk denkt aan de kwaliteit van het huis.  Helaas zou men vaker moeten denken aan de sociale  kwaliteit van de bewoners.  Anders is het herstructureringsbeleid slechts  Oude  wijn in Nieuwe zakken .

 

Kijk eens  naar het klassieke voorbeeld het oude Schilderswijk.  In de jaren ’60 een achterstandswijk en nu na een grootschalige vernieuwing wederom op de (ex)Vogelaarlijst als een der 4 Haagse Prachtwijken in wording. Wat ging daar dan mis ?? Welke valkuilen worden nog steeds niet gezien ???

Het wordt dus tijd dat we ipv van fouten blijven maken, van gemaakte fouten gaan leren.  Het proces van aanpak is te vaak adhoc. 

En ook is er in het vernieuwingsproces te weinig aandacht voor de effectenmeting voor, tijdens en na de veranderingsfase.   Men dacht te vaak  “Het oude wijk is gesloopt en nu staan er nieuwe huizen”.   De klus lijkt geklaart echter deze moet in feite juist nog gaan  beginnen.  

Kortom,  we zijn inmiddels de fase van de zoveelste probleemsignalering en analyse voorbij. Gaan we NU dan de fase van de probleemoplossing tegemoet ???

Bewoners moeten weer trots worden op hun buurt en wijk. Betrek hier dus tevens het  WIMBY-effect bij (Welcome In My Back Yard). Er zijn goede voorbeelden van een geslaagd resultaat.   Wel moet de gemeente ook wat meer inzetten op de Communicatie met de bewoners.

15 Reacties op “Slopen in Haagse wijken helpt niet altijd.

 1. Omdat in Zuid-west het koopwoningen-experiment in de Stede’s dreigde te mislukken, is men druk doende de huizen rondom die nieuwbouw te slopen. De nieuwe en de oude bewoners vermengden zich namelijk niet. Maar men doet ook geen enkele moeite om die mensen met elkaar in contact te brengen.
  Dat hoeft daar ook niet, want (niet zo) MOOI heeft voor al haar panden in die buurt, haar budgetten al veilig gesteld voor 2009 voordat Jetta aan haar stutten trok.
  Derhalve is het nu bezuinigen wat de klok slaat want je gaat natuurlijk daar geen IDers van betalen, die “ontsla” je gewoon.

  Meer over die mislukte zooi, ook in Spoorwijk.

  http://snipurl.com/9773k

 2. Pingback: Vrede in het IJspaleis in 2009 maar toch zeker ook voor haar bewoners « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen.

 3. Pingback: Haagsche Krachtwijken op Den Haag FM « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen.

 4. Pingback: De Nieuw Hoeden en Pettenwijken in Den Haag « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 5. Pingback: De Dag van de Hagenaars !! « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 6. Pingback: Wethouder Sander Dekker, zit zijn haar nog goed ??? « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 7. Pingback: Nieuw licht op de Haagse Samenspraak ? « Debat in de Digitale Hofstad

 8. Pingback: Daniëlle de Winter PVV Den Haag – Vogelaarwijk is een bodemloze put | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 9. Pingback: Tijd voor een nieuwe impuls in de Vogelaarswijken « Debat in de Digitale Hofstad

 10. Pingback: Tijd voor een nieuwe impuls in de Vogelaarwijken « Debat in de Digitale Hofstad

 11. Pingback: De voortgang van de Vogelaarwijk versus de Verhuurdersheffing « Debat in de Digitale Hofstad

 12. Pingback: Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 13. Pingback: De voortgang van de Vogelaarwijken versus de Verhuurdersheffing | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 14. Pingback: Tijd voor alweer een nieuwe impuls in de “Vogelaarwijken” « Debat in de Digitale Hofstad

 15. Pingback: Tijd voor alweer een nieuwe impuls in de “Vogelaarwijken” versus Den Haag Zuidwest | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s