Rondom de Haagse Laakmolen (Molenwijk) en ’t Sluijsje

Rondom de Haagse Laakmolen 
Een interessante leestip betreft een boekwerk over de geschiedenis van de Laakmolen in de Molenwijk van schrijver  F.J.A.M. van der Helm.
 

De ruim 500 jarige geschiedenis van de Laakmolen wordt behandeld in 150 bladzijden. Daarnaast verschijnt een kijkje in het leven van de oudst bekende molenaar (uit de 16e eeuw) en de laatste molenaar. Ook aandacht voor het lugubere galgenveld, dat naast de molen was gelegen. De molen stond tot 1900 op Rijswijks grondgebied.

Laakmolen Molenwijk

Historisch onderzoek door de schrijver heeft uitgemaakt, dat er voor de Laakmolen op dezelfde plaats een andere molen heeft gestaan, wiens ouderdom wellicht is terug te voeren tot vóór 1459. Deze wordt in dit boek uitvoerig beschreven. Ook wordt stilgestaan bij het angstaanjagende galgenveld, dat eeuwen bij de molen was gelegen en de Noordpolder.

Het grondige onderzoek naar de molen en de omgeving, waar de molen zich heeft bevonden, was voor de directeur van het Haags Gemeentearchief, drs M.C. Schenk, aanleiding om te schrijven: “Het onderzoek is zeer gedetailleerd en grondig. U geeft een uitvoerig historisch overzicht van de Laakmolen en alle facetten eromheen. Uw onderzoek is dan ook zeer de moeite waard als historisch document…. We zien graag dat Uw onderzoek een plaats krijgt in het collectieve geheugen van Den Haag”. 

 

Laakmolen

Rondom de Haagse Laakmolen
 
gebonden harde kaft,
150 blz,
(kleuren)illustraties,
ISBN: 978-94-6008-001-2.

t Sluijsje Rijswijk bij Den Haag

In 2007 verscheen zijn vorige boek over het verdwenen gehucht ’t Sluijsje, dat hij vanaf de Middeleeuwen heeft uitgezocht. Het behoorde toen onder Rijswijks bestuur en is dat tot 1834 gebleven. Het gehucht bevond zich daarmee ingeklemd tussen Rijswijk, Voorburg en de zuidgrens van Den Haag. Eveneens heeft de Laakmolen,  thans weliswaar op Haags grondgebied te midden van een woonwijk,  gestaan op Rijswijks grondgebied.

Voorkant boek

’t Sluijsje: het onbekende Rijswijkse buurtschap bij Den Haag

gebonden harde kaft,
illustraties, 152 blz,
ISBN-13: 978-90-803119-9-2

uitgeverij: Kirjaboek te Hoogwoud;

14 Reacties op “Rondom de Haagse Laakmolen (Molenwijk) en ’t Sluijsje

 1. Pingback: SP is voor openstelling terrein rondom Laakmolen « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 2. Pingback: SP wenst openstelling terrein rondom Laakmolen « Het leven in stadsdeel Laak

 3. Pingback: SP pleit voor openstelling Laakmolen « Debat in de Digitale Hofstad

 4. nostelgie,

  Ik denk vaak terug aan die andere tijd van de jaren 60, in de stortstraat nummer 48,
  DenHaag, als ik nu terug kijk is het net of ik mijn auders ben verloren. ik verlang weer terug naar die tijd, ik droom er vaak over.

  milan trommel

  • hallo milan
   Ik ben kees de boer en heb van 1935 tot 1956 in de stortstraat 54 gewoond.Mijn ouders en mijn 2 broers Jaap en Peter hebben daar nog langer gewoond. Wij hebben in het hoek portiek gewoond de middelste deur onze buren waren op 52 mevr vd star en op 56 fam de koning.
   Mogelijk dat je je nog iets kan herinneren.Ik ben odertussen al 77 jaar
   Mijn email adres is cjdeboer1@hotmail.com
   Hoop iets van je te horen groetjes kees de boer.
   Ps jou naam kan ik mij zomaar niet herineren.

   • Beste Kees,

    Nou leuk dat jij gereageerd hebt op mijn publicatie.
    ik ben 50 jaar en ik ben in 1961 in de stortstraat komen wonen.
    Ik was 1 jaar toen ik daar woonde, ik ben toen verhuist in 1975 naar de trekweg.Mijn vader heet Loek van asperen en mijn moeder heet hameteman.mijn moeder was voor de tweede keer getrouwd geweest en ik droeg de naam van de eerste man van mijn moeder, omdat de eerste man van haar verdwenen was in haar leven, maar hij leefde toen nog in die tijd.mijn vader trouwden met mijn moeder,en de naam van haar eerste man kon toen niet veranderd worden, dus mijn achter naam is toen trommel gebleven.mischien kende jou twee broers mijn vader.
    Mijn vader is al intussen 82 jaar geworden en mijn moeder 81.
    mijn vader is inmiddels hertrouwd. u hoor nog van mij.

    mvg milan.

 5. molen wijk<

  vroeger tussen 1961-1975, was molenwijk de beste tijd dan ooit, mensen gingen leuker met elkaar om. ik zelf heb er als kind daar gewoond en gespeelt ik ben opgegoeid in de stortstraat 48
  het was wel vechten in de straat maar met bloten vuisten, en ramen werden zo nu en dan ingegooid.maar nu in deze tijd zijn wij de weg kwijd, montje dicht anders schiet of steek ik je neer gevoelens voor elkaar hebben we niet meer alleen die steek in je rug ging vlug en doet heel zeer.

  milan trommel

 6. Pingback: De Laakmolen en verder « Het leven in stadsdeel Laak

 7. Vandaag in Molenwijk en omstreken van denhaag, de sneeuw dat dooid was maar een vlaag. Sinterklaas en piet die vergeten ons elk jaar 5december niet,
  kinderen zijn dan gehoorzaam en lief wachten op zinterklaas zal komen met zijn dikken boek waar in alle kinderen zitten op te wachten vol klopt mijn hard. Zal hij wel vanavond komen waar kinderen over dromen,
  wachten dat hij open zijn boek zal lezen kijken of er nog stauten kinderen zijn> Ze zijn allemaal lief en krijgen van piet marzenpijn.
  Vroeger in mijn tijd in molenwijk liep toen zint en piet op het dak waar een dakpan viel op de grond en brak, en piet klomde door de schoorsteen tot hij zag in alle kinderschoetjes een peen en zij zo zo zo die verdienen wel een mooi kado gooide snel zijn pakjes naast de schoentjes klom toen weer naar boven door de schoorsteen en zijn schoen bleeft hangen puntje van zijn teen terwel zint riep kijk uit! er vald een steen hier door de schoorsteen om laag klim snel naar boven dan pak ik je bij je kraag. Ze besloten naar hen stoombood terug te gaan, om uit te rusten voor de volgen de dag weer naar spanje te gaan.En de molen van molenwijk staat in eer met zijn wieken en rond de omgeving en de sweer, zo geschreven zo gedaan milan tommel is mijn naam.

 8. Hoi beste mensen,

  Ik heb een mededelijng over molenwijk Denhaag.
  Ik ben op zoek naar oude foto’s die gemaakt zijn van de eerste tweede derde storstraat en de buurt stuwstraat comvlietplein,mocht er iemand zijn die deze foto’s nog in bezit zal hebben neem dan kontakt per mail en stuur de foto’s als bijlagen op naar >> m.pink@kpnmail.nl

  Ik dan u hartelijk,

  milan trommel

 9. Geachte Milan Trommel

  Mijn moeder en opa en oma hebben in de tweede stortstraat gewoond mijn moeder is inmiddels 85 jaar en woont bij ons ik zou haar graag willen verassen met een paar oude foto’s van de stortstraat zou je me een paar kunnen doorsturen met vriendelijke groet
  A M Aubert
  Stal.daubert@hotmail.de

  • Geachte heer / Mevr A M Aubert, Misschien lijk mij een mooie leuke oplossing als je het leuk zou vinden vrienden te worden op mijn facebook omdat ik lid ben van Den haag en veel foto’s omgeving Molenwijk deelt en 80- 100 foto’s zelf op mijn facebook plaats lijk mij een goeie optie. Met vriendelijke groet, Milan Trommel. —-Origineel Bericht—-

 10. De lange donkere dagen voor de kerst komen er weer aan en morgen komt Sinterklaas in ons land want we hebben het allemaal wel geweten dat zwarte pieten niet meer hen gang kunnen gaan met pakjes door de schoorstenen te klimmen daar door zo zwart van kunnen worden en dat werk alleen kunnen doen als alle kinderen in de nacht liggen te dromen zodat zwarte pieten gemakkelijk naar de schoentjes van de lieve kinderen kunnen komen met de pakjes in hen handen legde ze het naast en wat snoepgoed in de schoentjes. Wie had dat ooit gedacht onze traditie kan worden afgenomen waar kinderen over dromen en dit lijd op een soort geestelijke martelingen voor onze kinderen die daar aan hinderen.
  Wij zijn in ons eigen land en niets hebben om ons te kunnen verdedigen om ons feest met zint en piet door te kunnen laten gaan.

 11. Geacht lezers,

  Ben op zoek naar oude foto’s Molewijk Den haag de eerste Stortstraat tweede en de derde Stortstraat,kennelijk stonden wij er niet bij stil om foto’s van onze wijk te maken en stond er toen ook niet bij stil waarom zou je, maar achteraf kijk je er op terug als oud Molewijk inwoners je zou toen nooit denken dat de wijk die het toen was zou veranderen.
  De huizen met hen portieken en hen poortjes zo special ontworpen en heeft er niet langer dan 50 jaar gestaan dat het tegen de grond moest van de Gemeenten en er was geen geld voor het op te knappen aan renovaties
  De oude wijk was vervloekt door al die jaren heen door mensen die er toen woonden waren als gezellige sociale gezellige buurt en er was wel eens wat aan de hand met sommigen buren die wel eens de ramen bij elkaar ingooiden dat was toch geen misdaad en knokken met onze vuisten.
  De wijk was toen voor de ambtenaren bedoeld en later verhuurd werd als een gewone arme kostganger werd verhuurd.

  Milan Trommel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s