Herverdeling Haags welzijnsgeld versus herverdeling Haagse bomen

Het heeft er alle schijn van dat er bij de uitrol van de Nota ‘Haagse bomen’ dezelfde “strategische” aanpak wordt gehanteerd als indertijd bij de herverdeling van de Welzijngelden.

 

Er was TOEN dus een financieel probleem ontstaan bij een aantal Welzijnorganisaties (BOOG, St. MOOI). Tevens kwamen een aantal stadsdelen geld te kort tbv het Welzijnswerk. Dit alles heeft geleidt tot het ontslag van nogal wat harde werkers.   Een flink aantal Welzijns-panden moest gedwongen sluiten.  

 

Wel, NU hebben we in Den Haag een tekort aan  bomen. Er is in de loop der  jaren namelijk nogal wat omgehakt vanwege verschillende bedreigende boomziekten. Ook zijn er nogal wat bomen noodgedwongen omgehakt vanwege sloop- en nieuwbouwprojecten, aanleg/vervanging rioolpijpen, vernieuwing bestrating, aanleg parkeerplaatsen  enz.

Boomstomp

Met name de bouw op de vinexlocaties heeft de stad Den Haag flink doen uitbreiden.   Zelfs een klein kind weet dan dat er bomen moeten bijkomen wil de stad zijn Groene imago blijven behouden.   

 

Mijn kleinzoon van bijna 4,  die woont op Vinexlocatie Ypenburg, vindt het daar maar een kale bende. Hij wil zo intens graag  een boomhut in de achtertuin. Noodgedwongen slaapt hij NU af en toe in zijn kampeertent in de achtertuin.  Echter dit alles terzijde en over tot de orde van de dag. 

De aanpak gaat dus nogal wat extra geld kosten.  We kunnen hiervoor geld ontvangen van het Rijk. “Echter dat doen we maar niet”; aldus besluit de gemeente Den Haag in haar wijsheid.  7,8 miljoen euro voor groen in krachtwijken kabinet 22.10.08  

RTVWEST 22.10.08 GEEN GELD VOOR GROEN HAAGSE VOGELAARWIJKEN Volgens insiders op het stadhuis kan het vergeetachtigheid zijn geweest van het ambtelijk apparaat.  Hetgeen dus de conclusie zou rechtvaardigen dat de gemeente (lees: College en de Raadsleden) aan het dementeren is.

 

Vreemd genoeg hebben bijna  alle Raadsfracties onlangs ingestemd met de NU  inmiddels gewraakte Nota  Haagse Bomen, kiezen voor Kwaliteit en DiversiteitEr is een uitzondering die flink van zich laat horen via de media: Haagse VVD verbijsterd over mislopen groensubsidie RTV 24.10.08

Het verhaaltje van het herverdelen van nagenoeg hetzelfde aantal bomen binnen de wijken is een fopspeen ofwel een rookgordijn. Het woord misleiding zal ik hier (nog) maar niet gebruiken. Als zelfs ene Julius Pasgeld (Een dikke vette impuls voor de Haagse bomen) zich in de strijd mengt, dan is het een serieus probleem geworden. Ook de wijken die meer groene leefbaarheid behoeven, zullen bomen moeten afstaan aan wijken waar de huizen meer geld opleveren.  

 

Bomentekort.

Uit de nota blijkt dat Den Haag heden zo’n 111.551 bomen telt. De afgelopen jaren zijn er zo’n 5632 bomen gekapt welke (nog) niet werden herplant. Verder  kondigt de  nota aan dat er nog dit jaar  alvast 800 “extra” bomen worden geplant. De komende 10 jaar zullen jaarlijks tevens 440 bomen worden herplant. Dit levert dan  een totaal op van 5200 bomen. Echter dit betekent in feite dat het tekort slechts is terug gebracht van 5632 – 5200 = 432 bomen.

Toezicht  Haagse Bomen.

Hoe is het toezicht  op het Haagse Bomenbestand onder controle te houden ?  Dit lijkt een goede taak voor onze Haagse stadsecoloog. Ga hierover in discussie bij het Milieucafé De Derde Dinsdag: 28 oktober a.s. van 17.00-18.30 uur, voor café-restaurant De Ooievaer, Spui 70 

 

 

Vroeger hadden we het nog over Hoeden- en Pettenwijken. Zo dadelijk praten we over Boomwijken  en Boomstompwijken.   Wilt u dat ook ?? Ik dacht het van niet. 

 

Er zijn al een aantal wijken  bezig met een alternatief voor gedupeerde bewoners in straten waar bomen zijn verdwenen en nog dreigen te verdwijnen. De nieuwe straatnaam  compenseert dan het verlies van bomen in hun straat.   

 

Nieuwe straatnaam Spoorwijk

Nieuwe straatnaam Spoorwijk. 

 

 

 

Maar lopen we NU echt al te hard van stapel ??? Wie zal het zeggen !!! 

Kom daarom mee debatteren.

 Politiek debat, thema: Hoe duurzaam is Den Haag eigenlijk?

Datum: zaterdag 1 november 2008

Tijd: 11.00 uur gratis voor Nivon-leden. niet-leden € 2,50

waar: Nutshuis, Riviervischmarkt 5

informatie: 070-3914725

organisatie: HMC/Nivon Den Haag/Zuid Holland West

Den Haag heeft de naam een groene stad te zijn, maar klopt dat eigenlijk (nog) wel? Om die vraag draait het in het grote Groendebat dat Nivon Den Haag op zaterdag 1 november a.s. om 11.00 uur organiseert. Volgens berekeningen van Alterra is de residentie minder groen dan we wel denken (en waarschijnlijk ook zouden willen).

Deelnemers aan het debat zijn wethouder Peter Smit (milieu, stadsdeel Laak) en vertegenwoordigers van de gemeenteraadsfracties van PvdA, CDA, VVD, Groen Links, SP en D66.   

U bent van harte welkom om mee te praten. 

 

Boomstomp

 

  

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s