Legendarische koe Greet sterft op 17-jarige leeftijd

Ex-actievoerders aangeslagen, maar dankbaar voor laatste jaren

Legendarische koe Greet sterft op 17-jarige leeftijd

Scheveningen – 22.10.08   Misschien wel de bekendste koe van onze regio heeft de ogen voorgoed gesloten. Jarenlang woonde Greet, zoals zij kortweg werd genoemd, op de Scheveningse stadsboerderij ’t Waaijgat waar zij veel kleintjes moest baren. Die werden haar allen afgenomen. Behalve de laatste, die mocht blijven. Alleen bleek het toen de Groninger Blaarkop zelf te zijn die het veld moest ruimen. 

Koe Greet, hier met Lenie ’t Hart, is 17 jaar oud geworden.    

Dat de gemeente het dier, dat al twaalf jaar bij haar woonde, zo gemakkelijk naar de slager dreigde te sturen, viel verkeerd bij menig dierenvriend. Na allerlei (ludieke) acties belandde de goede lobbes tenslotte bij Lenie ’t Hart, die niet alleen voor zeehonden, maar ook voor koeien een zwak bleek te hebben. Op de landerijen rond haar huis mocht Greet in alle rust hoog bejaard worden. Aan haar zijde kreeg ze een kalfje van een ander die zij als haar eigen dochter grootbracht. Zij aan zij stonden ze in de weide, dicht tegen elkaar aan lagen zij in hun stal.
Totdat Greet deze zomer last kreeg van haar gewrichten. Lenie’s echtgenoot, de bekende cineast Karst van de Meulen, vertelt dat de dierenarts keer op keer langs kwam om het oude besje weer op de been te krijgen.

 “Maar de laatste tijd had ze geen zin meer om haar veilige stal te verlaten. Alleen bij heel mooi weer kwam ze nog buiten. Om tenslotte helemaal niet meer overeind te komen. We hebben het nog met een soort takel geprobeerd, maar dat werkte niet. Ze keek ons telkens aan met een blik van: ‘ik hoef niet meer’”, aldus de filmmaker die het dier met veel toewijding verzorgde. Samen met zijn echtgenote nam hij de moeilijke beslissing de inmiddels 17-jarige koe, toen het echt niet meer ging, in te laten slapen.

Ook in Den Haag zijn de mensen die werkelijk om Greet gaven aangeslagen. Toch is Tjerk van der Veen, die indertijd met talloze buurtbewoners voor de koe op de bres sprong, dankbaar dat de viervoeter van een rustige oude dag heeft mogen genieten. Sinds het moment dat hij met zijn Zorgvoordieren protesteerde tegen de manier waarop stads- en kinderboerderijen hun oude, maar vooral ook jonge dieren van de hand doen, is er in de hofstad veel veranderd. Zoveel zelfs dat de actiegroep in april jongstleden besloot er een punt achter zetten.

Maar van der Veen blijft de ontwikkelingen op de Haagse stadsboerderijen van afstand volgen. Die stemmen hem niet positief. “Nu de druk van de ketel is, zie je dat de gemeente wat op haar lauweren gaat rusten en oude gewoonten er weer stilletjes insluipen. Het vastketenen van koeien bijvoorbeeld is zoiets. Daarvan was toegezegd, dat het nooit meer zou gebeuren, maar het gebeurt toch en de wethouder doet er niet veel aan dit tegen te gaan. Misschien dat wij onze acties binnenkort weer beginnen. Van de gemeente verwachten wij respect voor de dieren, net zoals Greet dat kreeg nadat wij haar uit handen van de slager redden.”  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s