Meer krotten opgeknapt

Door MARC KONIJN – 31.03.08  Bron AD – De gemeente Den Haag schakelt nog een tandje bij in de aanpak van zwaar verwaarloosde panden.

norder_43882h.jpg

Wethouder Marnix Norder in de Stationsbuurt. FOTO ROBERT VAN STUYVENBERG

Er worden de komende twee jaar nog eens negentig extra ‘rotte kiezen’ in de stad opgeknapt. In totaal moeten dan 298 verkrotte panden weer bewoonbaar zijn gemaakt.Dat staat in de derde voortgangsrapportage van ‘de aanpak rotte kiezen en brandpanden’.

In 2005 startte Den Haag een streng beleid in de aanpak van verwaarloosde panden; een speciaal team werd geformeerd om eigenaren van verkrotte panden te dwingen tot renovatie. Wie niet wil meewerken, kan zijn huis zelfs kwijtraken. Er kwam een lijst met 209 zeer slechte panden; daar zaten ook huizen bij die soms wel tientallen jaren geleden waren uitgebrand, en nog steeds stonden te verkrotten.De strenge aanpak wierp de afgelopen jaren vruchten af. Veel eigenaren kozen eieren voor hun geld en knapten hun pand op. Inmiddels zijn 170 panden gerenoveerd.Door het succes heeft wethouder Norder (PvdA, bouwen en wonen) besloten de lijst voor de aanpak van rotte kiezen uit te breiden van 209 naar 298 panden. De leefbaarheid van de stad krijgt hierdoor een impuls.

Toch loopt niet alles op rolletjes. In 35 gevallen is er sprake van een vertraging. Een deel daarvan wordt veroorzaakt omdat eigenaren zoek zijn, overleden of onder behandeling staan bij het Riagg.

Ook kunnen de omstandigheden tegenzitten. De opknapbeurt van enkele panden stagneerde omdat de onderliggende winkels voor bepaalde tijd gesloten moesten worden.

De verwachting is dat de uitgebreide lijst met 298 panden niettemin aan het eind van 2009 is afgewerkt. De gemeenteraad zal dan besluiten of er nog verder wordt gegaan met deze aanpak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s